Estate planning

U wilt uw vermogen overhevelen naar een volgende generatie, graag zonder al te veel belastingheffing. Tijdens uw leven (schenking) en/of na uw overlijden (testament).

Door estate planning wordt er vanuit verschillende invalshoeken gekeken wat uw wensen zijn, en wat daarin de fiscale meest optimale mogelijkheden zijn. Het gaat er in de eerste plaats om wat u wilt bereiken, het goed en verzorgd achterlaten van uw nabestaanden bijvoorbeeld. Fiscale optimalisatie is daar een onderdeel van.

Gedurende uw leven zijn er allerlei momenten om stil te staan bij estate planning, bijvoorbeeld indien u gaat trouwen, gaat samenwonen of gaat scheiden, maar ook indien u schenkingen wilt doen, een testament opmaakt, of een onderneming start of wilt overdragen.

De juristen van Smeets en Weijmer hebben brede ervaring op het gebied van personen- en familierecht en op het gebied van ondernemingsrecht. Onze kennis is zowel civielrechtelijk als fiscaal (wij zijn specialisten in erfrecht, schenk- en erfbelasting) dus wij combineren het beste van twee werelden.

Wij zijn als notaris bij uitstek in staat om niet alleen de fiscale voordelen van estateplanning voor u inzichtelijk te maken maar tegelijkertijd aandacht te schenken aan de andere belangrijke aspecten, bijvoorbeeld het goed verzorgd achterlaten van uw partner, (minderjarige) kinderen en uw wens dat de continuïteit van uw bedrijf gewaarborgd blijft.

Weet u nog niet precies wat estate planning voor u kan betekenen? Desgewenst kunnen wij beginnen met het doorlopen van uw bestaande testamenten en /of huwelijkse voorwaarden aan de hand van een inventaristatie van uw huidige vermogen. Of wij adviseren u direct in een uitgebreid persoonlijk advies over noodzakelijke wijzigingen in uw testament, huwelijkse voorwaarden of samenlevingsovereenkomst. Wij kunnen desgewenst voor u berekeningen maken om inzichtelijk te maken wat voor een effect een keuze in een flexibel testament kan hebben voor de erfbelasting.