De BV en de NV

Voor de oprichting van een BV of NV – besloten vennootschap of naamloze vennootschap – is altijd een notariële akte nodig.

De oprichting van een BV of NV is vaak een goed idee. Waarom? Om te beginnen vanwege de verschillen in fiscale behandeling van een BV of NV en een eenmanszaak of VOF (vennootschap onder firma). Een NV of BV is tevens te adviseren indien u niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn voor de bedrijfsvoering. U hoeft uw privévermogen niet aan te spreken om eventuele schuldeisers van de BV te betalen en tenzij u zich schuldig maakt aan wanbeleid, bent u als directeur/grootaandeelhouder van een BV niet snel in privé aansprakelijk voor bijvoorbeeld een faillissement. Bij een eenmanszaak of VOF ligt dat anders. Dan bent u wel in privé aansprakelijk. Gaat uw zaak failliet, dan moet u de schuldeisers betalen met uw privébezittingen, indien uw ondernemingsvermogen daartoe niet toereikend is.
Naast dat wij zorgen voor die oprichting en de aandelen overdracht, zijn wij ook dé juridische specialist voor advies omtrent de onderneming die u drijft. Wanneer kiest u voor een BV of NV? Wilt u een Holding of een Werkmaatschappij? Kunnen wij  u adviseren welke ondernemingsvorm voor u het meest geschikt is. In overleg met uw accountant, boekhouder of belastingadviseur. Ook kunnen wij u begeleiden en adviseren tijdens het ondernemen, denk daarbij bijvoorbeeld aan een voorgenomen aandelenoverdracht, het aangaan van een samenwerkingsverband, een fusie of een splitsing.

De BV en de NV worden opgericht bij een notariële akte van oprichting. Deze akte van oprichting bevat de statuten van de vennootschap, die worden opgesteld op basis van de actuele wetgeving. De notaris stelt de akte van oprichting op en zorgt voor de inschrijving van de vennootschap in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Indien u graag advies wilt omtrent een BV of een NV, neem dan gerust contact met ons op. Onze juristen kunnen u adviseren omtrent de oprichting en de verdere juridische- en fiscale aspecten. Een gesprek is kosteloos.